Vrijheidscollege Natascha van Weezel

portret Natascha van Weezel

Vrijheidscollege Natascha van Weezel

Op 7 november komt auteur en documentairemaker Natascha van Weezel naar Gouda.
Zij spreekt over hoe het vreselijke conflict in Israël en Palestina invloed uitoefent
op onze samenleving en ons persoonlijk leven.
Ook in Gouda zorgt deze strijd voor spanningen en polarisatie.
Daarom gaan na de lezing van Natascha onze burgemeester Pieter Verhoeve
en voormalig raadslid (en nu lid van de Tweede Kamer) Mohammed Mohandis
met elkaar en met de aanwezigen in dialoog.

 

7 november 2024, Agnietenkapel
Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
Toegang is gratis, koffie en thee staan klaar.
Na afloop is er ruim de tijd om na te praten.

We hopen op een grote opkomst. U kunt zich – gratis – aanmelden via de website: link

Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt haar werk. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en de in 2019 overleden Max van Weezel, beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Als dit met één minderheid kan gebeuren, dan kan het iedere minderheid overkomen, leerde zij van haar opa. Zij pleit voor nuance en hoe belangrijk het is elkaar als mens te blijven zien, juist als de polarisatie toeneemt.

logo-vrijheidscollegeHaar college is onderdeel van https://vrijheidscolleges.nl/. Deze editie wordt georganiseerd door samenwerkende organisaties die zich in onze stad bezighouden met het vieren van de vrijheid en zich inspannen voor een inclusieve samenleving: Stichting 21 maart, het Gouds Metaheerhuis en de Stichting 4 en 5 mei Gouda.

De avond is gepland op donderdag 7 november 2024, een ruime week voor de internationale dag voor Tolerantie en Respect op 16 november. Het is dan ook vlak voor 9 november, de datum waarop de jodenvervolging in het nationaal-socialistische Duitsland tot uitbarsting kwam tijdens het November pogrom, ook bekend als de Kristallnacht. Voor grote groepen mensen kwam hun vrijheid steeds verder in het geding, op grond van hun geloof of hun afkomst – een trieste mijlpaal op weg naar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Komend jaar vieren we dat die al 80 jaar achter ons ligt. Helaas is de vrijheid voor velen nog steeds in het geding. We willen tijdens deze bijeenkomst de gebeurtenissen van 9 november 1938 verbinden met de Nederlandse, met de Goudse actualiteit. Hierbij staat voorop dat we met elkaar een respectvolle dialoog hebben.

Vanaf 20.00 uur zal Natascha van Weezel haar vrijheidscollege geven. Daarna nodigen we graag haar, Pieter Verhoeve en Mohammed Mohandis uit om als panel met elkaar en de zaal in dialoog te gaan. Moderator voor deze dialoog zal zijn Peter van Dijk, de rector van De Goudse Waarden.