Verhaal van Mendel Emanuel Bienstock, zijn echtgenote Roza Bienstock-Reif en hun zoon Willy Bienstock

Kleiweg 37, Gouda

Deze drie vluchtelingen woonden hier twee jaar.

Mendel Emanuel Bienstock werd in Polen geboren in 1878 in Zydaczow. Er is geen beroep van hem bekend. Roza Bienstock-Reif werd in 1881 in Polen geboren in Lwow. Mendel en Roza trouwden in oktober 1901. Acht jaar later in 1909 werd in Zydaczow hun zoon Willy geboren. Ook van hem is geen beroep bekend. In februari 1939 kwam het echtpaar met zoon Willy vanuit Wenen in Den Haag wonen in de Anna van Saxenstraat.

De Joodse vluchtelingen moesten vanaf september 1940 uit de kuststreek weg. Zo kwamen ouders en zoon op 20 december 1940 op de Kleiweg 37 in Gouda terecht. Toen volgden transport en deportatie.
Direct na hun transport uit Westerbork werd het echtpaar vermoord in Auschwitz op 26 februari 1943.

Zoon Willy Bienstock moest in december 1942 eerst naar het Weesperplein 1 in Amsterdam (de Joodsche Invalide, verzamelpunt voor transport) en vervolgens naar Westerbork. Daar kwam hij om op 11 maart1943. Zijn dood was twee weken na de deportatie van zijn ouders uit Westerbork, mogelijk is er een causaal verband. Ziekte, zelfmoord, we weten het niet. Hij werd in Westerbork gecremeerd op 11 maart 1943, dat terwijl begraven geboden was vanuit de Joodse religie. Zijn urn met as werd op de Joodse begraafplaats in Diemen geplaatst.

Nu liggen er drie gedenksteentjes voor dit gezin op de Kleiweg.