Verhaal van Levie Gompers, zijn echtgenote Anna Gompers-van Kloeten en Mozes Gompers

Lange Groenendaal 84, Gouda

Levie was een geboren en getogen Gouwenaar, zijn geboortejaar was 1874.

Hij was koopman en winkelier. Zijn vrouw Anna kwam uit ‘s-Hertogenbosch en werd in 1871 geboren. Ze trouwden in 1896 in Sint Oedenrode en kwamen al spoedig in Gouda wonen. Acht kinderen kregen ze, hun oudste zoon overleed in zijn dertiger jaren in 1935. Het laatste Goudse adres van het echtpaar was de Lange Groenendaal 84.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog vertrokken ze naar Amsterdam; hun volwassen zoon Mozes die bij hen inwoonde, verhuisde mee. Wellicht hoopten ze in de oorlogsomstandigheden net als andere familieleden beter emplooi te vinden in de grote stad. Alle drie werden ze in 1942 om het leven gebracht in Auschwitz, zo ook de overige kinderen van het echtpaar met hun gezinnen.

Voor hun dochter Margaretha met haar man Jakob Izak de Leeuw en kinderen Anna Judik en Bram plaatste Demnig in februari 2017 vier Stolpersteine op de Turfmarkt. Al langer lagen er drie gedenksteentjes voor dochter Lea, haar man Emanuel Philip Creveld en dochter Rebecca Anna op de Lange Groenendaal 82. Deze liggen nu op nummer 84 bij de drie nieuwe gedenksteentjes voor haar ouders Levie en Anna en broer Mozes.