Verhaal van Hermann Lachmann, zijn echtgenote Rachel Margot Lachmann-van Gelder en hun zoontje Jozef Lachmann

Graaf van Bloisstraat 56, Gouda

Op dit adres woonden twee jaar lang Hermann Lachmann (37), geboren in Danzig, zijn echtgenote Rachel Margot Lachmann-van Gelder (35) en hun zoontje Jozef Lachmann (7) geboren in Rotterdam.

Hermann was metaalbewerker, Rachel fabrikante van kinderconfectie. Ze groeide in Hamburg op in een groot Nederlands-Duits Joods gezin, zij was de enige van hen die in de sjoa omkwam met haar man en kind. Hermann en Rachel trouwden in 1934 in Amsterdam, in Rotterdam kregen ze in 1936 hun zoon Jozef.

Vanuit Rotterdam kwamen ze begin februari 1941 op de Graaf van Bloisstraat wonen. Hermann werkte als metaalbewerker bij de firma Glasbeek in Waddinxveen.

Bij de grote razzia van SS en politie van 9 april 1943 werden ook Hermann, Rachel en de jonge Jozef weggevoerd. Via Rotterdam moesten ze naar Westerbork, waar ze nog ruim een maand vastzaten. Toen volgde hun deportatie naar Sobibor, waar ze direct na aankomst werden vermoord op 21 mei 1943.

Rachels moeder overleed begin 1942 in Amsterdam. Rafaël, een broer van Rachel, woonde op dat moment ook in Amsterdam met zijn vrouw en hun zoon Hein. Hein en Jozef waren neven en even oud. Dit gezin overleefde Bergen-Belsen. Bij de Stolpersteineplaatsing was directe familie aanwezig ter nagedachtenis aan Rachel, Hermann en kleine Jozef.