Verhaal van Hans Werner Hirsch en Gerda Liselotte Hirsch-Reis

Joubertstraat 201, Gouda

Op dit adres woonden het jonge echtpaar Hans Werner Hirsch (32) en Gerda Liselotte Hirsch-Reis (22).

Gerda Liselotte Hirsch-Reis werd geboren in Fürth in 1920. Als beroep staat voor haar arbeidster touwfabriek genoteerd. Hans Werner Hirsch werd geboren in Wiesbaden in 1906. Van beroep was hij koopman. Het echtpaar woonde een jaar en acht maanden in Gouda. Gerda Liselotte Reis was een dochter van Julius Reis en Hedwig Apfelbaum, die op de A.G. de Vrijestraat 18 kwamen te wonen. Gerda trouwde op 5 februari 1938 met Hans Werner Hirsch in zijn woonplaats Schweinfurt in Beieren. Op dat moment was ze nog geen achttien jaar. Wellicht trouwde ze zo jong ten behoeve van emigratie uit Duitsland.

Het echtpaar Hirsch-Reis kwam in maart 1938 vanuit Schweinfurt naar Nederland, een maand na hun huwelijk. Eerst gingen Gerda Liselotte en haar man Hans in Belfeld wonen. In april 1939 kwamen daar ook haar ouders wonen. In februari 1940 trokken beide echtparen naar Schiedam en uiteindelijk kwamen ze in Gouda. Ieder op een eigen adres.

Begin november 1940 kwamen Hans en Gerda Hirsch-Reis Gouda binnen op de Hieronymus van Alphenstraat 2. Een kleine twee maanden later, half januari 1941, verhuisden ze naar de Joubertstraat 201 in Gouda. In september 1942 moesten ze op transport naar Westerbork. Twee dagen later volgde hun deportatie naar Auschwitz. Gerda Liselotte werd bij aankomst op 1 oktober 1942 vermoord. Haar man Hans Werner Hirsch werd op 31 januari 1943 om het leven gebracht en zal als dwangarbeider gebruikt zijn.

Gerda Hirsch-Reis’ ouders zijn in Bergen-Belsen om het leven gebracht. Hans Werner Hirsch had nog twee broers. Zijn broer Salomon en zijn Franse vrouw overleefden de Holocaust in Gouda. Salomon overleed in Gouda in 1954, daarna keerde zijn weduwe terug naar Frankrijk. Hans Werners broer Gustav en diens vrouw Claris Weil zijn net als Hans Werner en Liselotte in maart 1938 Nederland binnengekomen. Ze gingen in de Hoogstraat wonen. Ze zijn net als Gustavs broer Hans Werner en echtgenote Gerda Liselotte op dezelfde data op transport gezet naar Westerbork, verder gedeporteerd en vermoord in Auschwitz. Voor het Gouds Kaashuis op de Hoogstraat 1 herinneren twee Stolpersteine aan hen.