Verhaal van Flora Oppenheim-Ullmann en haar zonen Ernst en Hans

Zuidelijke Burgvlietkade 11, Gouda

Flora Oppenheim-Ullmann (56) woonde hier bijna twee jaar, zoon Ernst (18) het eerste half jaar, zoon Hans (15) het laatste half jaar.

Ze woonden in bij Paulus Pasma. Naast hun huis op nummer 12 was het Openbaar Slachthuis.

Flora werd in 1886 geboren in Zell am Main in een familie van wijnhandelaren. Ernst werd in juli 1925 geboren in Düsseldorf, Hans in november 1927.

Flora kwam met haar zoon Ernst en man Gustav begin juli 1933 vanuit Duitsland naar Arnhem. Gustav (49) overleed daar in oktober 1935. Moeder en beide zoons vertrokken naar Den Haag,

Zoon Hans bleef nog wel in Den Haag, in het Israëlitisch Weeshuis ‘Ezer Jatom’, de directeur was misschien familie.

Flora en zoon Ernst moesten de stad uit door de evacuatie maatregel van september 1940. Zo kwam Flora in Gouda op de Zuidelijke Burgvlietkade in maart 1941. Ze werd hier hoofd van de keuken van het Centraal Tehuis, volgens haar Joodse Raadkaart was ze een ‘zeer goede kookster.’ Door haar functie was ze gesperrt. Hans kwam in oktober 1942 weer bij zijn moeder wonen.

Ernst woonde waarschijnlijk vanaf maart 1941 eerst bij zijn moeder. Vervolgens ging hij in september 1941 intern in opleiding op de Joodse Jeugdfarm. Later werkte hij nog in de keuken van het Centraal Tehuis bij zijn moeder als keukenhulp en was daardoor ook gesperrt. In mijn boek ‘Hier Woonden – Stolpersteine Gouda’ schrijf ik over Ernst en het gezin Oppenheim bij het adres Ridder van Catsweg.

In maart 1943 werden alle bewoners van het weeshuis opgepakt en gedeporteerd.

Flora moest zich met zoon Hans op 22 april 1943 gedwongen in Vught melden, vandaar werden ze begin mei naar Westerbork getransporteerd. Half november 1943 werden ze gedeporteerd en drie dagen later vermoord in Auschwitz. Ernst dook wel onder vanaf de Jeugdfarm, maar werd opgepakt en samen met moeder Flora en broertje Hans vanaf Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Hij werd vier maanden na zijn moeder en broertje vermoord ergens in Polen eind maart 1944.