Verhaal van Curt Julius Loewenthal, Felicia Loewenthal-Lewek en hun baby Ellen Maryke Loewenthal 

Jan Luykenstraat 14 (voorheen 7), Gouda

Curt Julius Loewenthal (40), Felicia Loewenthal-Lewek (35) en hun baby Ellen Maryke Loewenthal (7 maanden) woonden op dit adres.

Wat vroeger de Jan Luykenstraat 7 was, is nu nummer 14. Het gezin woonde hier 1,5 jaar. Curt Julius werd geboren in Berlijn in 1902. Hij kwam Nederland binnen in november 1932 en vestigde zich in Den Haag. Felicia Lewek werd geboren in 1907 in Grätz. Felicia kwam in februari 1934 Nederland binnen vanuit Berlijn en vestigde zich ook in Den Haag. Het stel trouwde op 18 april 1934. Het echtpaar betrok in april 1938 een woning aan de Amandelstraat 119 in Den Haag.

Toen de vluchtelingen uit de kuststreek weg moesten, verhuisde Felicia september 1940 naar Eemnes. Een half jaar later kwam ze Gouda binnen op De la Reylaan. In april 1941 verhuisden zij en haar man naar de Jan Luykenstraat 7, nu nummer 14. Hun dochter Ellen Maryke werd hier in Gouda geboren begin april 1942. Felicia stierf op 5 november 1942 in Auschwitz en werd 35 jaar. Hij stierf op 31 maart 1943 in Midden-Europa en werd 40 jaar. Hun dochter Ellen Maryke stierf zeven maanden oud net als haar moeder Felicia op 5 november 1942 in Auschwitz.

Een bezoeker van Joods Monument, kreeg onder meer deze info van haar moeder – een vroegere buurvrouw uit Den Haag – over de familie Loewenthal. Mejuffrouw Felicia Lewek was een zeer intelligente vrouw, sterk en realistisch. Ze kreeg net als Curt Julius een baan in Den Haag en werd iets als secretaresse. Curt Julius Loewenthal was volgens deze buurvrouw uit Den Haag een attente, bescheiden man. De naam Loewenthal werd met een ‘oe’ uitgesproken.

De Loewenthals spraken af geen kinderen te krijgen vanwege de dreigende oorlogssituatie, maar dat lukte niet. Onder druk van de bezetter verhuisden de Loewenthals naar Gouda, waar ze in 1942 toch een kind kregen: Ellen Maryke, roepnaam Ellen. De Loewenthals hadden mooie meubels en mevrouw Loewenthal had mooie kleren. Waarschijnlijk hadden zij deze bezittingen uit het ouderlijk huis van mevrouw Loewenthal, aldus de buurvrouw, voor een wieg voor het kindje was geen geld. De buurvrouw zocht hen wel eens op in Gouda. Tot haar grote verdriet is dit echtpaar met baby vermoord.