Stolpersteine Route

De Stolpersteineroute is een wandeling in het centrum van Gouda langs vijftien locaties met in totaal 116 Stolpersteine. De wandelroute kan via de smartphone met de app xplreGouda worden gevolgd.

xplreGouda werd op 12 december 2014 gelanceerd tijdens ‘Gouda bij Kaarslicht’, en is ontwikkeld en gebouwd door Centric in samenwerking met de de gemeente Gouda en lokale routemakers. Het onderliggende platform xplre, waarop de uitwisseling van informatie en locatiegegevens draait, werd ontworpen door studenten van de Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam. App en platform zijn beide eigendom van Centric Netherlands B.V.

De wandelroute met de daarbij behorende verhalen is uitgezet door Soesja Citroen, organisator van de plaatsing van Stolpersteine.

Routekaart xplreGouda

overzichtskaart Stolpersteine Route

Locaties:

   1. Wijdstraat 17
   2. Lage Gouwe 34
   3. Lage Gouwe 84
   4. Hoge Gouwe 123
   5. Steunpunt
   6. Lage Gouwe 144
   7. Lange Groenendaal 82
   8. Lange Groenendaal 38
   9. Achter de Vismarkt 72 via Vissteeg, Lage Gouwe en Hoornbrug naar
   10. Oosthaven 31 via de Molenwerf en Jeruzalemstraat naar
   11. Lange Tiendeweg 54
   12. Wilhelminastraat 60 via Nieuwe Markt en Achter de Waag naar
   13. Markt 43
   14. Markt 54
   15. Hoogstraat 1
   16. Kleiweg 67

Op de wandeling met de Markt als middelpunt zijn 116 Stolpersteine te zien. De route gaat via de Wijdstraat, Lage Gouwe, Lange Groenendaal en Achter de Vismarkt naar de Markt. Dan maken we een rondje via de Oosthaven, Lange Tiendeweg en Wilhelminastraat terug naar de Markt. Tenslotte volgt de route de Hoogstraat en Kleiweg tot vlak bij de Kleiwegbrug. Hier eindigt de wandeling bij de gedenksteen voor Nathan Jacob Cats.

De foto’s zijn van Soesja Citroen, Paul Wennekes, Anke Huisman-Mak, Jeannette Pagrach en uit de collecties van Tom Verwaijen en Sjaak Ouweneel.

Dank aan het Streekarchief Midden-Holland, Nederlands Rode Kruis Oorlogsnazorg en de vele mensen die hun informatie hebben willen delen ten behoeve van het Goudse Stolpersteineproject.