Van Itersonlaan 5
Ook bij de stenen voor de familie Happ-Cohn op de Van Itersonlaan (3) sprak Teun, nu over de zoon Günther waar hij vaak bij over de vloer was geweest.
Burgemeester Martenssingel 125
Op de Burgemeester Martenssingel (3) waren de bewoners van het huis erbij die de steentjes zeer steunen, en vertelde de vrouw des huizes over de familie Leiser-van Dantzig en de gefusilleerde zoon Marcel.
Vlakbij sprak ik twee jongens aan over wat Gunter Demnig aan het doen was en vertelde ik over zijn project. “Goed dat dit gebeurt, respect voor u, mevrouw” zei een van hen. Mooi moment.
Agatha Dekenstraat 4
Tenslotte kwam de Agatha Dekenstraat. Hier vertelde Loet van Vreumingen gedetailleerd over broer en zus Henrij en Roosje Sanders, van wie hun broer Leo zo lang in de tabakszaak had gewerkt. Ook oud-burgemeester Cornelis, evenals de huidige burgemeester Mans zeer betrokken bij dit soort herdenken en de steentjes, was hier, met echtgenote, aanwezig.
Eén steentje zal hier nog worden bijgeplaatst, voor Golda Zwiefach. Dat had Gunter Demnig niet meegenomen uit Amsterdam.
Verzetsmuseum
En toen, na het lossen van de overtollige grijze keitjes die worden opgeslagen tot de plaatsing volgend jaar, was er de afsluiting in het Verzetsmuseum.
Een geweldige opkomst van rond de honderd mensen. Demnig plaatste zijn algemene Stolperstein in een bak van 30×30 cm voor in het museum. En weg was hij, voort naar Lochem, Kall en dan Oslo, en ga zo maar door.
Inez Meter droeg nu voor een groot gehoor met veel zeggingskracht haar gedicht voor, evenals Klara Smeets. Wat een rijkdom zulke dichters hier in deze stad, en hoe toepasselijk zijn hun gedichten.
Voorzitter Donald Pagrach van de Stichting Gouds Metaheerhuis sprak dank uit aan alle betrokkenen en leidde de pakkende korte film Wie was Jettie Aalsvel in van Jetty Faber. Gemaakt met name ook voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. En wie zaten er in de zaal: de jongelui van het Wellant College, die in april van dit jaar de stoepen van de 21 adressen hebben voorbereid.