Stolpersteine

Stolpersteine in Gouda

Adressen  | PlaatsingenStolpersteineroute | Nieuws | Verhalen

EEN MENS IS PAS VERGETEN, WANNEER ZIJN NAAM VERGETEN IS.

Gunter Demnig, beeldend kunstenaar, geb. Berlijn 1947


STOLPERSTEINE in GOUDA

Gouda herdenkt de 390 vermoorde Goudse Joden door voor elk van hen in de stoep voor het huis waar zij hebben gewoond een Stolperstein te laten plaatsen.

De Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig wil in heel Europa de herinnering aan de slachtoffers van het nazi-regime levend houden door in het kader van zijn Europese project Stolpersteine gedenkstenen te plaatsen in het trottoir voor hun woning. Demnigs motivatie is een citaat uit de Talmoed: “Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam vergeten is.”

Stolpersteine zijn betonnen blokjes van 10 bij 10 cm met bovenop een messing plaatje. In elk plaatje staan een naam, geboortejaar, sterfdatum en sterfplek van een slachtoffer van het nazi-regime gegrift.

De kunstenaar noemt de gedenksteentjes Stolpersteine – letterlijk: struikelstenen – omdat je er als het ware met het hoofd en het hart over struikelt en je je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. In 1995 legde Demnig voor het raadhuis in Keulen zijn eerste steen. In heel Europa plaatste hij vanaf 1997 al meer dan 70.000 gedenkstenen in 21 landen.

De lijst van Stolpersteine in Nederland geeft een overzicht van alle Nederlandse gemeenten waar inmiddels Stolpersteine zijn geplaatst.


Coördinatie van Stolpersteine in Gouda

Coördinator en mede-uitvoerder van het plaatsen van Stolpersteine in Gouda is Soesja Citroen. Ook de verslagen van de plaatsingen zijn door haar geschreven.

Achtergrond: Vanaf 2010 Stolpersteine in Gouda
Email: stolpersteinegouda@gmail.com
Social: facebook.com/stolpersteine.gouda