Stolpersteine Route: 7. Lange Groenendaal 82

3 Stolpersteine voor het gezin Creveld-Gompers

Voor dit adres liggen drie gedenksteentjes voor het gezin Creveld-Gompers. Hiermee herdenken we Emanuel Philip Creveld (37), Lea Creveld-Gompers (36) en hun dochtertje Rebecca Anna Creveld (9).

 .

Emanuel Philip Creveld was afkomstig uit Utrecht. Hij was koopman, mogelijk slager.

Zijn vrouw Lea Gompers werd geboren in Gouda. Lea Gompers was een van de zeven kinderen van Gouwenaar Levie Gompers en Anna van Kloeten. De Gompersfamilie woonde hier al generaties lang. Salomon Benjamin Gompers van de feestwinkel van de Wijdstraat, voor wiens gezin ook Stolpersteine zijn geplaatst, is een neef van Lea.

In oktober 1931 vond het huwelijk tussen Emanuel Philip en Lea plaats. Waarschijnlijk in Utrecht, dochter Rebecca Anna werd daar geboren. Vanaf 1935 woonde het gezin Creveld-Gompers weer in Gouda. Op verschillende adressen, onder meer op de Lange Groenendaal 82. Naast het huis van Lea’s ouders en broer Mozes.

Niet lang na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisde het gezin naar Amsterdam, naar de Blasiusstraat. Zo ook Lea’s ouders en broer, die een eindje verderop in de straat gingen wonen. Van daaruit werden allen gedeporteerd en vervolgens vermoord in Auschwitz.

Lea, haar man Emanuel Philip en dochtertje Rebecca Anna werden gedeporteerd uit Westerbork in juli 1942, de maand waarin de eerste treinen naar Auschwitz gingen rijden. Zij zaten in transport 3. Enkele getuigenissen van dit transport naar Auschwitz staan in het boek In Memoriam. Een reis in veewagens met 931 gedeporteerden, van wie 250 kinderen. “We waren optimistisch”, schrijft iemand die dit transport meemaakte. Maar de dood volgde onmiddellijk voor moeder Lea en dochtertje Rebecca Anna. Haar man Emanuel Philip Creveld en haar broer Mozes kwamen in Auschwitz om het leven in augustus, haar ouders in oktober van datzelfde jaar.