Stolpersteine Route: 16. Kleiweg 67

1 Stolperstein voor Nathan Jacob Cats

Voor de winkel waar nu Bakker Bart gevestigd is, plaatste Demnig in 2011 één van de eerste Goudse gedenksteentjes.

 

Kleiweg 67, hoek Kleiweg-Kleiwegstraat

Nathan Jacob Cats (47) werd op 28 november 1895 geboren in Gouda. Hij kwam uit een oude Joods-Goudse familie. Rachel Frenk-Cats, voor wier gezin in de Wilhelminastraat drie Stolpersteine zijn geplaatst, is zijn zuster.

Op 19 maart 1930 trouwde Nathan Jacob met de niet-Joodse Wilhelmina Johanna van der Noll. Ze kregen drie kinderen: Nathan Jacob, Ronni en Marianne Wilhelmina. Op de hoek van de Kleiweg en de Kleiwegstraat had Nathan Jacob zijn elektriciteitswinkel. Het gezin Cats-Knoll woonde erboven.

Nathans niet-Joodse vrouw en zijn kinderen ontsprongen de dans, hij werd weggevoerd. Op Jom Kippoer werd hij uit de synagoge gehaald door politieagent Oudenaarden, net als Salomon Benjamin Gompers van de Wijdstraat. Hij werd gedeporteerd naar Westerbork en vermoord in Auschwitz op 26 januari 1943.

Een maand na de plaatsing van de gedenksteen, in mei 2011, kwam Nathan Jacobs zoon achter het bestaan ervan. De Stolperstein die hier nu in Gouda voor iedereen zichtbaar aan zijn vader herinnert, heeft hij gelukkig nog kunnen zien.