Stolpersteine Route: 15. Hoogstraat 1

2 Stolpersteine voor het echtpaar Hirsch-Weil

Twee Stolpersteine plaatste Gunter Demnig eind 2014 in de stoep voor Hoogstraat 1. Nu is daar de kaaswinkel Lekker Gouds, indertijd woonde daar een pas getrouwd echtpaar. Het gaat om Gustav Hirsch (60) en Claris Weil (49).

 

Gustav Hirsch was een koopman in chemische producten. Hij werd geboren in Frankenwinheim en woonde vanaf 1938 in Nederland, op de vlucht voor de nazi’s. Eerst in Belfeld, vervolgens in Schiedam. Tenslotte kwam hij naar Gouda, waar hij op 5 november 1940 neerstreek in de Hoogstraat 1.

Claris Weil werd geboren in Offenberg. Ze kwam in 1939 naar Nederland, woonde onder meer in Arnhem en kwam toen naar Gouda. In februari 1941 ging ze op de Krugerlaan 105 wonen. December van dat jaar kwam ze naar de Hoogstraat 1, in huis bij Gustav Hirsch.

In augustus 1942 zijn Gustav en Claris getrouwd. De huwelijksakte is nog aanwezig in het archief met alle mooie krulletters van dien, maar het huwelijk mocht niet lang duren. Het echtpaar moest al snel op transport naar Westerbork. Eind september zijn beiden uit Westerbork gedeporteerd. Op 10 oktober 1942 kwamen ze om het leven in Auschwitz.