Stolpersteine Route: 14. Markt 54

5 Stolpersteine voor het gezin Wijnberg-de Wit

Vijf Stolpersteine plaatste Gunter Demnig hier voor Abraham Philip Wijnberg (46), zijn vrouw Heintje Wijnberg-de Wit (40), dochters Aaltje Johanna (12) en Mientje Aaltje (16) en zoon Philip Abraham (18).

 

Abraham Philip Wijnberg werd geboren in Assen. Hij trouwde in december 1923 in Rotterdam met de uit die stad afkomstige Heintje de Wit. In Rotterdam kwamen hun drie kinderen ter wereld. Mei 1935 verhuisde het gezin Wijnberg-de Wit naar Gouda. Eerst woonden ze op de Hoogstraat 10, vanaf oktober 1939 bewoonden ze het huis op Markt 54. Hier is nu de winkel van De Tuinen. Op de persoonskaart van Abraham Philip Wijnberg staat dat hij winkelier was. Dit beroep is doorgestreept en vervangen door “vertegenwoordiger joodsche raad”. Een functie die hij niet veel langer dan een jaar zal hebben uitgeoefend. Mientje Aaltje staat op deze kaart vermeld als hulp in de huishouding.

In het boek In Memoriam, waarin alle transporten met Joodse kinderen uit Nederland staan, zie je de namen van dochters Aaltje Johanna en Mientje Aaltje. Ze staan in een lijst van 163 kinderen op transport 24. In dit transport werden 1014 mensen van Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Ook hun vader en moeder gingen mee.

Op 5 oktober 1942, meteen na aankomst in Auschwitz, werden moeder Heintje en beide dochters vergast. Vader Abraham Philip stierf een maand later in Schöppinitz.

De deportatie uit Westerbork van zoon Philip Abraham was op een andere dag dan die van zijn vader, moeder en zussen. Hij kwam begin juli 1943 om het leven in Sobibor.