Stolpersteine Route: 13. Markt 43

1 Stolperstein voor Sara van Dantzig

Sara van Dantzig (77) was de jongste uit een gezin van tien kinderen. Ze werd geboren op 20 november 1865 in Gouda als dochter van Mozes van Dantzig en Judith Olman. Op de Hoogstraat had ze haar winkel, op de Markt 43 woonde ze. Dit woonhuis is nu onderdeel van restaurant Gewoon Gouds. De winkel in de Hoogstraat was een modezaak, die ze samen met haar zuster Sophia bestierde. Zus Sophia overleed in 1942.

 

Het zou kunnen, dat links in de hoek op bijgaande foto Sara en Sophia van Dantzig te zien zijn voor hun modewinkel in de Hoogstraat. “Twee allervriendelijkste dametjes, de dames Sara en Sophia, ze waren echt niet groot”, zo herinnert iemand zich de gezusters Van Dantzig.

In april 1943 werd de bejaarde Sara via het Joods Bejaardentehuis weggevoerd. In de maand dat bijna alle overgebleven Joden uit Gouda werden gedeporteerd. Eerst moest ze met de trein naar Westerbork en vervolgens naar Sobibor. Daar stierf ze op 77-jarige leeftijd op 23 april 1943. Ook twee in Amsterdam wonende broers van haar werden door de nazi’s om het leven gebracht.