Stolpersteine Route: 12. Wilhelminastraat 60

3 Stolpersteine voor het gezin Frenk-Cats

In de stoep voor het huis met nummer 60 in de Wilhelminastraat plaatste Gunter Demnig drie Stolpersteine. Voor Rachel Frenk-Cats (37), haar man Simon Frenk (50) en tienerdochter Heintje Frenk (17). De straat heette in oorlogstijd Vogelenzang, want Wilhelminastraat lag te gevoelig bij de nazi’s.

 

Rachel Cats (37) kwam uit een oude Joods-Goudse familie. Ze was hier geboren en getogen. Jacob Nathan Cats, voor wie een Stolperstein in de stoep voor de Kleiweg 67 ligt, was haar broer.

Simon Frenk was geboren in Rotterdam en trouwde met Rachel Cats in Gouda in 1923. Hij was koopman en zou zijn geluk beproefd hebben in Havana. Al of niet samen met het gezin. Hij had een tijdlang een handel in tweedehands kleren beneden aan huis. Volgens de overlevering was hij een populaire verschijning in het oude vooroorlogse Gouda.

“Heintje was een mooi meisje”, herinnert een familielid zich. Hij was als jongen boven op visite, toen politie en Duitsers naar binnen stormden en het gezin mee moest, de trap af. Zoals dat ging vergeet je niet. Een foto op Joods Monument laat Heintje in al haar jeugdige kracht zien. Een ex-collega van Heintje schrijft daar: “Ik werkte op het naaiatelier van de firma D. Cats aan de Zeugstraat te Gouda. Een daarvan was Henny Frenk, een joods meisje. Wij sturen hierbij een foto van Henny met haar vriend. Ze zijn met de ouders Frenk in 1942 weggevoerd naar Westerbork. Nooit meer iets van gehoord.”

Heintje Frenk met haar vriend

“Daar gingen ze met één koffertje. Nooit meer iets van gehoord”, vertelde de buurvrouw uit de Wilhelminastraat, die dat van haar schoonvader had gehoord.

Moeder Rachel en dochter Heintje kwamen in Auschwitz om het leven op 10 september 1942. Vader Simon Frenk werkte waarschijnlijk eerst nog als dwangarbeider in Seibersdorf, waar hij in maart 1943 om het leven kwam.