Stolpersteine route: 1. Wijdstraat 17

5 Stolpersteine voor het gezin Gompers-van Tijn

In de stoep voor dit adres liggen vijf Stolpersteine voor Salomon Benjamin Gompers (44), Elisabeth Gompers-van Tijn (40), Reintje Margaretha Gompers (18), Etty Gompers (17) en Benjamin Gompers (14 jaar).

Salomon Benjamin Gompers (44) had in de Wijdstraat een winkel in feest- en kantoorartikelen. Hij was getrouwd met Elisabeth Gompers-van Tijn (40). Het echtpaar had drie kinderen in de tienerleeftijd : Reintje Margaretha (18), Etty (17) en Benjamin (14).

Onderstaande foto toont Reintje Margaretha in de eerste jaren van de oorlog. Ze is de vierde van links en staat temidden van een stel Joodse jongelui bij een fietstochtje in de buurt van Gouda. Alleen Anna Stork, helemaal links, overleefde.

Van links naar rechts: Anna Geertruida Stork, Bertha Helene (Beppie) Mayer, Walter Markus Schenk, Reintje Margaretha Gompers, Marcel Leiser en Evalina Clara de Levie.

   

Foto: collectie Tom Verwaijen

Eind van de zomer 1942 ging het mis. Op Jom Kippoer werd vader Gompers uit de sjoel gehaald door de beruchte politieagent Arie Oudenaarden. Jom Kippoer oftewel Grote Verzoendag is de heiligste Joodse dag. Hierop werken gelovige Joden niet en gaan ze de hele dag naar de synagoge. Tegen zijn buren zei Salomon Benjamin nog dat hij diezelfde avond wel weer terug zou zijn, en zich alleen maar moest inschrijven. Maar hij kwam nooit meer terug.

Zijn vrouw Elisabeth, dochters Reintje Margaretha en Etty en zoon Benjamin moesten ook op transport. Het hele gezin kwam in Westerbork terecht en werd vandaar naar Auschwitz gedeporteerd. Voor moeder Elisabeth en hun drie kinderen volgde de dood op 28 september 1942. Vader Gompers zal nog als dwangarbeider gewerkt hebben. Hij kwam om in Monowitz eind januari 1943