Sjabbat

Sjabbat begint na zonsondergang op vrijdagavond en duurt tot 45 minuten na zonsondergang op zaterdagavond.

Op die dag wordt er in de meer orthodoxe omgevingen niet gewerkt, wordt er geen auto gereden en geen licht aan- of uitgedaan of gas aangestoken. Het is een rustdag, een dag om te bezinnen, de Tora te lezen en om als gezin bij elkaar te zijn en met elkaar te praten. In de liberalere wereld worden deze regels minder streng gehanteerd.

Ooit hebben de Christenen besloten dat ze niet op dezelfde dag als de Joden sjabbat willen vieren en hebben daarom hun vrije dag naar de zondag verplaatst.

Omdat Joden in het verleden altijd vervolgd werden was het niet (altijd) mogelijk om in het openbaar en met z’n allen hun geloof te belijden. Het is dan ook bij uitstek een religie waar heel veel thuis kan gebeuren. Je hoeft niet naar de synagoge om je geloof te beleven; thuis kan dat evengoed.

Op vrijdagavond worden de kaarsjes aangestoken, gebeden, gezongen en het maanzaadbrood wordt gesneden. Vaak is er vooraf kibbbensoep, zo genoemd omdat er zoveel kip in zit. De hoofdmaaltijd is vaak vlees en vis. Meestal is er te veel, zelden te weinig. Dat is een van de tradities om altijd genoeg eten in huis te hebben en gasten uit te nodigen. Voor het hele gezin is het een feestmaaltijd. Er wordt gezongen en er worden verhalen verteld.

Meer over Sjabbat: https://www.kerkenisrael.nl/jodendom/sjabbat.php