Poetsinstructie

Achtergrond

Het messing oppervlak van de STOLPERSTEINE oxideert na verloop van tijd en verkleurt tot lichtbruin of bijna zwart. Tenzij ze regelmatig worden gepoetst. De veranderingen kunnen zo verschillend zijn omdat de samenstelling van de messinglegeringen van de verschillende STOLPERSTEINE wisselend is.

 

Voorbereiding voor het schoonmaken

U hebt nodig:

 • een gewoon afwassponsje (met een ruwe kant)
 • een reinigingsmiddel voor messing (zie hieronder)
 • keukenpapier of een theedoek
 • een fles water

 

Welk reinigingsmiddel u gebruikt

 • Bij een lichte verkleuring (oxidatie) van het messing kunt u de STOLPERSTEIN een schoonmaakmiddel voor metalen oppervlakten gebruiken, of een speciale messingreiniger uit de drogisterij. Doe een kleine hoeveelheid reiniger op een doekje en wrijf de STOLPERSTEIN daarmee schoon. Op deze manier vermijdt u witte randen van reinigingsmiddel op de omliggende stenen. Vervolgens kun u de steen met een schone doek afnemen.
 • Voor matig geoxideerde STOLPERSTEINE kunt u speciale reinigingsmiddelen gebruiken, die u bij de speciaalzaak kunt krijgen, bijv. Amway Metal Cleaner of Brasso.
 • Voor erg donker verkleurde STOLPERSTEINE kunt u azijn of citroensap en zout mengen, op een doekje doen en hiermee het oppervlak inwrijven. Daarna goed afspoelen met water. Als de stenen niet volledig schoon worden hiermee, kunt u hierna de behandeling voor matig geoxideerde STOLPERSTEINE toepassen.

 

Hoe u de STOLPERSTEINE schoonmaakt

 1. Verwijder het grove vuil van de steen met een vochtige (niet natte) doek.
 2. Wrijf de steen in met het doekje of spons met reinigingsmiddel.
 3. Laat het reinigingsmiddel even inwerken.
 4. Na een paar minuten de steen krachtig schoonwrijven met de spons of doek. Spoel daarna zorgvuldig alle resten van het reinigingsmiddel weg.
 5. Droog ten slotte de steen af en zorg er voor dat er geen resten schoonmaakmiddel achterblijven op de omringende bestrating.

 

Tips

 • Gebruik geen staalborstels of andere harde of scherpe voorwerpen, die het messing beschadigen.
 • Bekijk de reinigingsinstructie-video van Stefan Ringelschwandtner op YouTube.

 

We willen iedereen die voor de STOLPERSTEINE zorgt,
en zo de herinnering aan de slachtoffers zichtbaar houdt,
ontzettend bedanken.