Plaatsingen in november 2020 van Stolpersteine zonder publiek 

Afgelopen week waren er weer meerdere plaatsingen van Stolpersteine zonder publiek vanwege corona. De vaste groep betrokkenen was er helaas niet bij deze dagen en ook de inspirerende Gunter Demnig moest verstek laten gaan vanwege het coronavirus.

Cees van Miert en Loet van Vreumingen stonden paraat om de Stolpersteine met zandcement in te gaan metselen in de stoepen. Het was passen en meten en flink hakken om de nieuwe Stolpersteine en de dit jaar wat grote grijze keitjes goed met elkaar in een vierkant van 30 x 30 centimeter te krijgen, maar het lukte hen prima.

Op zondag 15 november plaatsten we acht nieuwe Stolpersteine voor het vroegere Joods bejaardentehuis.

Op maandag 16 november, op een koude buiige dag met gelukkig ook wat droge momenten, kwamen er twaalf gedenksteentjes bij, verspreid over Gouda.

Als eerste kwamen er twee Stolpersteine voor het echtpaar Kops-Scheffer in de Vlamingstraat.

Op de Turfmarkt voor het Admiraalshuis kwam de gedenksteen voor Alex Hans Maijer.

Op de Blekerssingel liggen al twee Stolpersteine voor het echtpaar Mogendorff-Meijer. Nu kwam er een Stolperstein bij voor de tienjarige Johnny Beek.

Op de Karnemelksloot had Cees de Wit de plek voor de Stolperstein midden voor een poort voorbereid, maar op advies van de bewoner werd de plek naar rechts verplaatst vanuit veiligheidsoverwegingen. Daar woonde ooit het echtpaar Dingfelder-Wormser en zoon Rudi. Rudi’s zoon weet nu dat we zijn grootouders hier herdenken met Stolpersteine.

Op de Zuidelijke Burgvlietkade vertelde Soesja over de vroegere bewoners zoon Hans en moeder Flora Oppenheim-Ullmann.

Loet en Cees plaatsten nog vier Stolpersteine op Krugerlaan voor het echtpaar Ikenberg-Herz, hun zoon Karl en dochter Rosa Löwenstein-Ikenberg.