Niki Jacobs

Niki Jacobs komt naar De Goudse Schouwburg met de Ballade van Mauthausen

Vanaf april 2024 staat Niki Jacobs in het theater met haar voorstelling de Ballade van Mauthausen. In deze voorstelling wordt o.a. de beroemde Mauthausen cyclus van Theodorakis gebracht, die in Nederland veel bekendheid kreeg door de vertolking van Liesbeth List.

Nu brengt Niki Jacobs dit beroemde stuk naar de theaters, ze zingt in deze voorstelling echter in het Jiddisch. De taal van de Europese Joden. Al meer dan twintig jaar brengt ze het Jiddische lied voor een groot publiek over de hele wereld, zo ook naar Gouda op 23 april aanstaande. Zie hier voor meer informatie over dit bijzondere optreden.

Deze voorstelling is, met het oog op 4 en 5 mei en een tijd waarin we ons zo bewust zijn van de kwetsbaarheid van onze vrijheid en deze blijvend vieren, relevanter dan ooit. Niki Jacobs slaat met haar voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu. Toch wil Niki Jacobs er geen politiek beladen boodschap van maken, maar juist hoop en barmhartigheid uitdragen. Dit lukt haar door samen met haar briljante ensemble, de muziek te laten spreken. Velen zijn enthousiast over Niki Jacobs vertolking, zo ook Brigitte Kaandorp: ‘Vanaf de eerste minuut werd ik geraakt door de haarscherpe arrangementen, de loep- zuivere stem van Niki Jacobs en de ontroerende thematiek van deze voorstelling. Met natte ogen verliet ik de zaal’.  

The Ballad of Mauthausen, is een hartverwarmende voorstelling waarin de beroemde Mauthausen liederencyclus van componist Mikis Theodorakis centraal staat. Gekozen is om de liederencyclus van Mikis Theodorakis en Iakovos Kambanellis in te bedden in een breder verhaal: tussen de grote Joodse migratiegolf aan het einde van de negentiende eeuw en de revival van de Joodse levenswijze en cultuur in de Verenigde Staten. Door die opbouw is het groter dan enkel een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling uitbundig en vrolijk.

Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Zij wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. Haar missie begon meer dan twintig jaar geleden vanuit de wens om het Jiddisch dat vroeger in onze straten klonk weer te laten klinken in de Nederlandse theaters en natuurlijk vér daarbuiten. Samen met haar fenomenale ensemble slaat zij met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.