Kristallnachtherdenking 9 november 2023

Kristallnachtherdenking 9 november 2023

In het kader van het drieluik – Kristallnacht, Holocaustherdenking, dodenherdenking – werd dit jaar, in samenwerking met Filmhuis Gouda, in het filmhuis de Novemberpogrom herdacht. De avond bestond uit 3 delen te weten een korte inleiding, een speciaal hiervoor geselecteerde film en een nagesprek.

Voor een redelijk gevulde zaal werd  de Nacht van het gebroken glas van 9 op 10 november 1938 besproken. Aan de orde kwam wat de aanleiding was die leidde tot de Reichspogromnacht. Wie de schuld kregen van de geweldsexplosie en wat de reactie was van Duitse burgers, van de kerk en de Internationale gemeenschap. Tenslotte kwam ook de nasleep aan de orde en wat de gevolgen waren van de Kristallnacht voor vooral de Joods Duitse gemeenschap.

Vervolgens werd de film Comedian Harmonists vertoond. Het historische drama volgt de gelijknamige zeskoppige Duitse a-capellagroep van wereldfaam, tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in Nazi-Duitsland en opkomend antisemitisme. De zangstemmen van de oorspronkelijke groep zijn te horen omdat de acteurs lipsynchroon ‘zingen’ met opnames uit de jaren dertig. De gebeurtenissen van 1938 waren een duistere voorbode van de Holocaust en herinneren ons aan de verwoestende gevolgen van intolerantie en haat. Het is een microgeschiedenis van een a capella mannen zang groep ingebed in een macro geschiedenis die tot de Tweede Wereldoorlog zou leiden.

Na afloop was er ruimte om met elkaar erover te praten maar het was na de film minutenlang doodstil in de zaal. Een meer zeggend commentaar dan deze doodse stilte kun je je niet voorstellen.