Wat is Kosjer?

Kosjer is de term die gebruikt wordt bij de Joodse religieuze wetgeving over wat je wel en niet mag eten. Deze wetten geven precies aan welk eten gegeten mag worden, hoe het geproduceerd en eventueel geslacht wordt en hoe het verwerkt en gekookt moet worden.
In welk geval is voedsel kosjer? Er gelden drie hoofdregels.

  1. Allereerst mag voedsel of een gerecht geen combinatie van vlees en melk of een derivaat ervan bevatten (geen boterham met vleeswaren en besmeerd met roomboter, of biefstuk eten met een glas melk).
  2. Een andere regel is dat vlees alleen van bepaalde diersoorten afkomstig mag zijn (herkauwers met gespleten hoeven zoals rund, schaap en geit). Ook alleen bepaalde vissoorten (met zichtbare schubben en vinnen) en bepaalde vogelsoorten (o.a. kip, kalkoen, gans) mogen worden gegeten.
  3. De derde regel luidt dat de diersoorten die gegeten mogen worden, (m.u.v. de vissoorten) op een bepaalde manier moeten worden geslacht.

Om nu te weten welke levensmiddelen kosjer zijn, kijk je in de Kasjroetlijst.

Het is heel vroeger ontstaan vanuit hygiënische overwegingen en langzaam geïntegreerd in regels en wetgeving in het Jodendom.

Zo mag je geen melk en vleesproducten mengen of gelijktijdig eten. Daar moet tijd tussen zitten. Tussen de 20 minuten en 6 uur, afhankelijk van de orthodoxe stroming waar je bij hoort. In een orthodoxe keuken is de keuken in twee delen opgesplitst; een voor vleesproducten en eentje voor melkproducten.
Varkensvlees, schaal en schelpdieren zijn niet kosjer en mogen dus niet gegeten worden.

In de Islam gelden gelijksoortige regels. Daar heet het halal.

Meer over Kosjer https://www.nik.nl/kosjer-wat-is-het/