Aankondiging Holocaust herdenking 2024

Beeld Collectie Nationaal Monument Kamp Vught


Actueler dan ooit

Onder het motto ‘Nooit meer’ worden eind januari op initiatief van de Verenigde Naties de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Ook in Gouda staan we deze dag stil bij de Holocaust, juist omdat ‘nooit meer’ nu relevanter lijkt te zijn dan ooit tevoren. De lessen vanuit het verleden lijken vergeten. Discriminatie, antisemitisme en de (dreiging van) genocide neemt alleen maar toe. Het Gouds Metaheerhuis organiseert daarom deze herdenking in samenwerking met de gemeente Gouda om een bijdrage te leveren aan een inclusieve, tolerante en vreedzame samenleving.

Ook dit keer is de herdenking weer op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda (Bloemendaalzijde), waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis Westerbork begon. Een reis die voor velen zou eindigen in een van de vernietigingskampen zoals Auschwitz.

 

Bijzonder programma

Aantallen als 6 miljoen zijn onvoorstelbaar en overweldigend. In Gouda, gaat het ‘maar’ om 390 slachtoffers. Inmiddels liggen er voor elk van hen een Stolperstein in Goudse bodem. Soesja Citroen vertelt over dit project en de plaatsing van de laatste van deze stenen. Burgemeester Pieter Verhoeve zal een toespraak geven. Speciaal voor de Goudse herdenking zal rabbijn Jehoeda Vorst in een gebed de slachtoffers gedenken en stilstaan bij de betekenis van deze herdenking. Zangeres Niki Jacobs zal in het jiddisch zingen, onder meer uit de Mauthausen Cyclus van de Griekse componist Theodorakis. Verdere bijdragen zijn er onder meer van de voormalige Goudse stadsdichteres Hanneke Leroux en Lex van der Helm, voorzitter van het Gouds Metaheerhuis. Presentatie is in handen van Lea van Coeverden.

 

Praktische informatie

Op 28 januari van 13:00 tot 14:15 organiseert het Gouds Metaheerhuis i.s.m. met Gemeente Gouda op het NS-station van Gouda de Holocaust herdenking. In verband met de verwachte toeloop is dit jaar gekozen voor een plek onder de overkapping aan de Bloemendaalse zijde van het NS-Station, bij het Burgemeester Jamesplein.

We nodigen iedereen uit om mee te doen met deze herdenking.

 

Holocaust Memorial Day

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische leger concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. 60 jaar later besloot de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan zal worden herdacht als Holocaust Memorial Day. Op die dag herdenken we de 6 miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch zijn vermoord, maar ook de slachtoffers van andere genocides. In Nederland herdenken we de slachtoffers van de Holocaust elke laatste zondag van de maand januari.

Bron: Bundesarchiv, Koblenz