Aankondiging Holocaust herdenking 2023
3127
page-template-default,page,page-id-3127,bridge-core-2.3.3,,paspartu_enabled,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-21.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Aankondiging Holocaust herdenking 2023

Beeld Collectie Nationaal Monument Kamp Vught


 

Nooit meer. Wereldwijd herdenken we eind januari de slachtoffers van de Holocaust met dát idee: nooit meer. Ook in Gouda staan we zondag 29 januari stil bij de Holocaust om onze bijdrage te leveren aan het voorkomen van discriminatie en genocide. Het Gouds Metaheerhuis organiseert samen met Libertum en de gemeente Gouda na twee jaar weer een fysieke bijeenkomst. Dit keer op een symbolische locatie, namelijk het NS-station van Gouda, waar voor veel Goudse slachtoffers hun laatste reis begon. Een reis die, via Amsterdam en Westerbork, voor velen zou eindigen in een van de vernietigingskampen zoals Auschwitz.

 

Indrukwekkend programma

Aantallen als 6 miljoen zijn onvoorstelbaar en overweldigend. Soesja Citroen vertelt samen met kinderburgemeester Roselina Toekoen en kinderwethouder Romy Seppenwoolde over de reis van één van de vele getroffen gezinnen: het gezin Gompers in de Wijdstraat, met drie kinderen. Burgemeester Pieter Verhoeve houdt een korte toespraak. Speciaal voor de Goudse herdenking zal rabbijn Marianne van Praag in een gebed de slachtoffers gedenken en stilstaan bij de betekenis van deze herdenking. Verdere bijdragen zijn er onder meer van stadsdichter Jeffrey van Geenen en Lex van der Helm, voorzitter van het Gouds Metaheerhuis. Muzikale begeleiding is er van het Oekraïense talent Sofia Dorosh. De presentatie is in handen van Lea van Coeverden.

 

Praktische informatie

Iedereen is welkom om herdenking bij te wonen in de hal van het NS Station Gouda aan de centrumzijde. Aanvang 13 uur, einde rond 14 uur.

Holocaust Memorial Day

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische leger concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. 60 jaar later besloot de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan zal worden herdacht als Holocaust Memorial Day. Op die dag herdenken we de 6 miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch zijn vermoord, maar ook de slachtoffers van andere genocides. In Nederland herdenken we de slachtoffers van de Holocaust elke laatste zondag van de maand januari.

Bron: Bundesarchiv, Koblenz