De synagoge ook wel sjoel genoemd

Waar denk je aan als je aan een tempel denkt? Aan iets moois en groots met goud en zilver en prachtige beelden en marmer en het ruikt er naar wierook en …… Natuurlijk komt dat door alle plaatjes die ervan bestaan en een beetje je eigen fantasie. En er zijn ook hele mooie tempels op de wereld maar eigenlijk is een tempel net zo iets als een kerk. En ik denk dat jullie allemaal wel eens een kerk van binnen hebben gezien. En een synagoge is ook een kerk, net als een moskee.
In de kerk staat de dominee of pastoor op de kansel. In een moskee leidt de Imam de dienst. In de synagoge, ook wel sjoel genoemd, is het de rabbijn die voorgaat. De kansels is de plek waar de dominee of pastoor staat en de gemeenteleden toespreekt. In de moskee staat de Imam op de Minbar die altijd richting Mekka staat. In een synagoge staat de rabbijn op de bima en deze staat in het midden van de sjoel.

De synagoge is de plaats waar Joden hun gebeden uitspreken, Er zijn drie dagelijkse gebeden: ochtend-, middag-, en avondgebed, en op bijzondere dagen, waaronder sjabbat en feestdagen is er een toegevoegd gebed dat direct na het ochtendgebed wordt gezegd.

De gebeden zijn in het Hebreeuws. Ook de voorlezing uit de Tora, die op sjabbat, feestdagen en op maandag- en donderdagochtend plaatsvindt, is in het Hebreeuws.

Een gebedsdienst vindt alleen plaats wanneer er minimaal tien Joodse mannen zijn van 13 jaar of ouder.

Meer over Synagoge: https://beam.eo.nl/artikel/2020/03/de-kerk-van-lisanne-was-vroeger-een-joodse-synagoge