4 mei herdenking

4 mei herdenking

Samenkomst en Wandeling 4 mei: iedereen is van harte welkom

Om 18:00 vindt er een bijeenkomst plaats in de voormalige synagoge (sjoel) aan de Turfmarkt 23, in wat nu het gebouw van Vrije Evangelische gemeente is. Tijdens deze bijeenkomst zal Ralf Oudgenoeg van de werkgroep Tsedaka een stukje voordragen uit een boek over de onderduik van zijn ouders in Noordoost Groningen. Het boek heeft de toepasselijke naam: ze waren onder ons. Na een korte muzikale afsluiting wandelen we samen naar het Metaheerhuis op de Oosthaven.

Om 19.00 uur begint bij het Metaheerhuis aan de Oosthaven 31 een korte herdenking. De voorzitter van de Stichting opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Vervolgens zijn er twee mensen die elk 12 namen van vermoorde Joden voorlezen met hun leeftijd en waar ze zijn vermoord. De plechtigheid wordt afgesloten met het zeggen van het kaddisj, het gebed voor de doden, eerst in het Nederlands en vervolgens in het Hebreeuws.

Rond 19.10 uur sluiten de deelnemers van de plechtigheid aan bij de stille tocht die langs de Oosthaven 31 loopt. Bij het Joodse poortje, de voormalige toegang tot de begraafplaats aan de Boelekade, wordt een bloemstuk gelegd. Vervolgens wandelen we naar de Markt.

Aangekomen bij de herdenkingsplek bij het Stadhuis wordt, na de 2 minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus een aantal kransen gelegd, waaronder een krans ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden.