Herdenking November-pogroms

Herdenking November-pogroms

Speciale voorstelling in samenwerking met Filmhuis Gouda ter herdenking van de November-pogroms van 1938, bekend als de ‘Kristallnacht’.

De film COMEDIAN HARMONISTS volgt de gelijknamige zeskoppige Duitse a-capellagroep van wereldfaam, tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in Nazi-Duitsland.

Comedian Harmonists is een historische drama uit 1997 vol muziek dat inzicht biedt in de bewogen levens van de leden van de beroemde Duitse zanggroep en de uitdagingen waarmee zij werden geconfronteerd in een tijd van opkomend antisemitisme. Daarmee herinnert de film ons aan de culturele rijkdom die verloren ging onder bruut geweld en haat. In de film zijn de zangstemmen van de oorspronkelijke groep te horen; de acteurs ‘zingen’ lipsynchroon met opnames uit de jaren dertig. In 1998 won de film bijna alle belangrijke Duitse filmprijzen en was een groot succes in de bioscopen.

De November-pogroms van 1938, bekend als de Kristallnacht, waren een gruwelijke uitbarsting van geweld en haat tegen de Joodse gemeenschap in Duitsland en Oostenrijk. Synagogen werden verbrand, winkels werden geplunderd en Joodse families werden geterroriseerd. Deze gebeurtenissen waren een duistere voorbode van de Holocaust en herinneren ons aan de verwoestende gevolgen van intolerantie en haat.

Kaartjes koopt u via de website van het filmhuis.

NB: voor de film is er een inleiding waarbij stilgestaan wordt bij de historische gebeurtenissen van 9 november 1938 en de context daarvan. Na afloop van de film is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar van gedachten te wisselen.